Kontaktforældre
For at understøtte trivsel er det vigtigt, at der er en god og konstruktiv dialog mellem forældre og skole og ikke mindst forældrene imellem.
Hvorfor kontaktforældre?
I folkeskolelovens § 1 står der, at Folkeskolen i samarbejde med forældrene skal give eleverne kundskaber og færdigheder. En forudsætning for at dette kan lade sig gøre er, at der er en god trivsel blandt eleverne i de enkelte klasser og på skolen som helhed. For at understøtte denne trivsel er det vigtigt, at der er en god og konstruktiv dialog mellem forældre og skole og ikke mindst forældrene imellem.
Kontaktforældrerollen er et vigtigt supplement i denne sammenhæng, hvor den øgede indsigt i klassens trivsel betyder, at man som kontaktforælder har mulighed for at give denne indsigt videre til de øvrige forældre. Herigennem kan man sammen med dem have en dialog om, hvordan man i fællesskab kan bidrage til at imødegå de trivselsmæssige udfordringer der altid løbende vil opstå i en skoleklasse. På denne måde kan man forhåbentlig bidrage til, at trivslen bedres og eventuelle udfordringer løses i deres opløb inden de udvikler sig til større problemer.
Valg af kontaktforældre
Valg af kontaktforældre skal ske ved førstkommende forældremøde. Der vælges minimum 2 men meget gerne flere kontaktforældre og gerne således, at der er mindst en repræsentant for henholdsvis drenge- og pigegruppen.
Kontaktforældrene vælges for 1 år ad gangen. Genvalg er muligt.
Når alle kontaktforældre er valgt, vil en liste over disse herefter være tilgængelig på Aula.
Det vil således være muligt at tage kontakt til kontaktforældre på tværs af klasser, hvis der
er problemer der rækker ud over ens egen klasse.
Kontaktforældrene er naturligt bindeled mellem skolebestyrelsen og alle skolens klasser. Både i forhold til at man som kontaktforælder på klassens vegne kan kontakte skolebestyrelsen, hvis der er overordnede faglige eller trivselsmæssige problemstillinger, som man gerne vil have vendt, men også for at vi i skolebestyrelsen kan have en føling med, hvad der rør sig på de enkelte årgange.
Der afholdes derfor 2 temamøder mellem skolebestyrelse og kontaktforældre om året, henholdsvis efterår og forår. På disse møder vil der udover skolebestyrelsen også være deltagelse af en lærer fra hvert klasseteam. Begge møder vil bestå af 2 dele, hvor den første del vil være temadelen, hvor der vil blive taget et relevant tema op eventuelt på foranledning af en eller flere kontaktforældre.
Den anden del af mødet vil være en mere trivselsrettet del, hvor kontaktforældrene for hver klasse sætter sig sammen med deres respektive repræsentant for det pågældende klasseteam. Her vil det være planen, at man på mødet i efteråret, kort efter at kontaktforældrene er blevet valgt, vil snakke om hvordan det går i ens klasse, og hvilke trivselsmæssige udfordringer der eventuelt kan være. På baggrund af denne snak, planlægger kontaktforældrene på mødet hvilke arrangementer/aktiviteter der kunne være gunstige at afholde det pågældende skoleår.
På mødet i foråret, vil man igen som kontaktforældre gå sammen med repræsentanten fra klasseteamet og evaluere på hvordan det er gået med de aktiviteter der er afholdt i løbet af skoleåret, herunder også om det har haft en effekt på klassens trivsel.
Herudover vil der også efterfølgende være mulighed for i plenum på tværs af klasserne at erfaringsudveksle i forhold til hvilke arrangementer/ aktiviteter der har været gode og som kan anbefales andre at benytte sig af. I den forbindelse er der ved at blive udarbejdet et idekatalog i forhold til hvilke arrangementer/ aktiviteter man kan afholde, og det er meningen at dette idékatalog løbende bliver udvidet på baggrund af de erfaringer som kommer frem under disse fælles evalueringer.
På disse møder forventes det, at minimum 2 kontaktforældre fra hver klasse er
repræsenteret. Er det ikke muligt at stille med mindst 2 kontaktforældre, skal
kontaktforældrene finde repræsentanter blandt klassens øvrige forældre som kan deltage
således at man deltager med mindst 2 repræsentanter for hver klasse i den trivselsrettede
del af møderne
Skolebestyrelsen har sammen med skolens ledelse besluttet at tildele klasseteamene mere tid til samarbejdet med kontaktforældrene. Det betyder som nævnt ovenfor, at der nu er afsat tid til at en repræsentant fra klasseteamet kan deltage på de 2 møder med skolebestyrelsen, hvor klassens forældredrevne trivselsarbejde planlægges.
Herudover er der afsat tid til at man i fællesskab kan arrangere klassens forældremøde, hvor der nu i højere grad skal bruges tid på at sætte fokus på klassens trivsel, herunder drøfte forskellige fokusområder som kan have indflydelse på denne. Eksempler på mulige fokusområder er nævnt sidst i denne folder.
Endelig er der også afsat tid til, at der gennem året kan være en løbende dialog mellem klassens kontaktforældre og klasseteamet og en repræsentant fra klasseteamet vil her kunne deltage i 2 møder sammen med kontaktforældrene. Her vil der være mulighed for at drøfte klassens trivsel løbende med henblik på at kontaktforældrene har mulighed for at agere på denne viden. Det kan for eksempel handle om alt fra problemer med klikedannelse blandt eleverne, udelukkelse af elever fra fællesskabet, mobning, uro i timerne.
I forbindelse med ovenstående er det vigtigt at understrege 2 ting. For det første betyder
kontaktforældrenes øgede rolle i samarbejdet med klasseteamet ikke, at der bruges
mindre tid på kontakten med den enkelte forældre. Klasseteamets dialog med den enkelte
forældre vil derfor være uændret. For det andet gælder det, at kontaktforældrenes rolle
kun gælder for den generelle trivsel i klasserne. Det vil selvfølgelig stadig være sådan at
problemstillinger vedr. enkeltelever eller personalesager ikke hører med til
kontaktforældrenes rolle. Her vil kontaktforældrene sjældent blive involveret, og kun hvis
det anses for gavnligt for den pågældende problemstilling og hvor der forinden er accept
fra alle involverede parter i forhold til denne involvering.
Kontaktforældrenes vigtigste rolle består i, at videregive de informationer som de får fra klasseteamet til de øvrige forældre. Det kan være informationer der vedrører hele eller dele af klassen, hvor opgaven her består i at få inddraget de relevante forældre i dialogen om den pågældende problemstilling og løsningen af denne. Herefter kan det være relevant at videregive resultatet af denne dialog til klasseteamet, så man så vidt muligt kan understøtte hinandens indsats.
Det er også på samme måde en opgave for kontaktforældregruppen at have en finger på pulsen i forhold til hvad der rører sig i forældregruppen og have en fælles dialog om dette. Denne dialog kan herefter resultere i, at det giver mening at videregive eventuelle bekymringer til klasseteamet, så man hurtigst muligt kan skabe en afklaring på disse. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt i forhold til at løse bekymringen, kan kontaktforældregruppen også kontakte skolens ledelse.
Kontaktforældrene står som nævnt, også for at planlægge mængden og typen af arrangementer/aktiviteter for klassen. Det betyder dog ikke, at det er dem der skal være ansvarlig for afholdelsen af disse. Tværtimod er det en fordel, hvis så mange af klassens forældre som muligt deltager i dette arbejde. Her er det også en god ide, hvis forældre der ikke så tit taler sammen, er med til at stå for en aktivitet.
Som kontaktforælder er det derfor vigtigt, at man er indstillet på at indgå i dialog med både lærere, SFO/klub-medarbejdere samt klassens forældre og at man vil bidrage til det bedst mulige samarbejde mellem skolen og klassens forældre
Kontaktforældrene kan i vidt omfang selv sætte rammerne for deres arbejde i klassen, men det forventes, at kontaktforældrene som minimum deltager i følgende opgaver:
- Deltagelse i de 2 møder med skolebestyrelsen
- Deltagelse i planlægningen af klassens forældremøder
- Afholde 2 kontaktforældremøder om året, hvor en repræsentant fra klasseteamet kan deltage enten fysisk eller som online møde
- Har ansvaret for at planlægge typen og mængden af klassens arrangementer/aktiviteter, men ikke nødvendigvis ansvaret for afholdelsen af disse
- Fungerer som bindeled til klassens lærere og til skolebestyrelsen
- Kontakte nye forældre og byde dem velkommen
- Bidrager positivt til dialogen om situationer i klassen med fokus på klassens
trivsel
Det er vigtigt at kontaktforældrene inddrages i planlægningen af forældremøder. Ud over, at lærerne præsenterer deres planer for det kommende skoleår, kan der med fordel også afsættes tid til at debattere:
- Elevernes overordnede trivsel
- Hvordan vi tackler konfliktsituationer, der opstår i klassen og vedrører hele klassen eller en stor del af den både i og udenfor skoletiden
- Hvordan vi kontakter hinanden i forskellige situationer
- Forældrenes muligheder for at vurdere elevernes udbytte af undervisningen
- Lektielæsning – hvilke forventninger har skolen/forældrene til hjemmearbejde
- Hvordan skolen og hjemmet skaber interesse hos eleven for at lære noget
- Ordensregler og disciplinære problemer
- Klasseudflugter – penge med? – i givet fald hvor mange?
- Fødselsdage – rammer for afholdelse samt beløb til gaver
Yderligere forslag
Yderligere forslag til emner, der kan drøftes på forældremøder eller debataftener på de forskellige klassetrin:
Børnehaveklasse til 3. klasse:
- Børnenes dag i skole og SFO
- Samvær efter skoletid
- Fritidsaktiviteter
- Sprog
- Vilde drenge/stille piger
- Medbestemmelse
- Mobiltelefoner
- Computerspil/tid anvendt ved computeren og andre spil
- Pligter
- Madpakker
- Lommepenge
- Sengetider
4. klasse til 6. klasse:
- Sprog
- Mobiltelefoner & Sociale medier
- Pubertet
- Udvikling
- Fortrolighed
- Selvstændighed
- Arbejdsvaner
- Disciplin
- Etik/moral
- Skoletræthed